Året är

​2007, och vi är framme vid den fristående fortsättningen, ”Den svåra vägen hem”, av föregående års pjäs ”All vår längtan”. 

Även denna skriven av Tom Wilhelms och regi Göran Sjöholm.

Sommaren 1944 inleder sovjetarmén sin storoffensiv på Karelska näset. Finlands öde står på spel. 

Bröderna Erik och Armas Lassilas kompani befinner sig vid Koskenranta by när ryssarna anfaller. I byn finns också sårade soldater och några sjuksköterske-lottor – bland dem Eriks fästmö Veera. Armas lyckas föra Veera i säkerhet medan Erik tillsammans med en handfull soldater blir kvar för att uppehålla ryssarna.

Följande text fanns i programbladet:
”Den svåra vägen hem” är en fristående uppföljning till fjolårets pjäs, men medan ”All vår längtan” utspelades i sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet är handlingen i årets pjäs förlagd till 1940- och 1950-talets Finland. Delvis får vi träffa samma personer som i fjolsommarens produktion – nu väsentligt äldre.

På ett djupare plan handlar ”Den svåra vägen hem” om hur krig, stormaktspolitik och hemska händelser från det förflutna formar människorna – representerade av folket i en fiktiv österbottnisk by.
Det handlar om sorg, tragik, hat och tunga personliga förluster – men också om människans ständiga förmåga att resa sig, om framtidstro, hopp, kärlek och utveckling mot det som småningom skulle bli den finländska välfärdsstaten.

1940- och -50-talet var en politiskt och ekonomiskt osäker och hotfull tid. På det lokalplan – som pjäsen tar fasta på – blir försoning, insikt, solidaritet och sunt bondförnuft villkoren för överlevnad.
För att inte tala om den kärva och jordnära humorn – kanske det bästa av alla livselixir.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s