Jubileumsåret 2013

var ett spännande år! Femtonde spelåret! 

Främst på grund av att den fysiska platsen för teaterscenen flyttades; fortfarande befinner vi oss på Åliden, men lite längre bort, var det kan byggas kulisser och scenområdet blir betydligt större. Läktarna förstoras också, från att tidigare ha haft 210 platser finns det nu rum för 320 personer. 

Men även spännande på grund av pjäsvalet, Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter! Nästan lite för spännande för de minsta i publiken, där fanns ju vildvittror, rumpnissar och rövare, slagsmål, död och blod! Men efter föreställningarna fick de komma och se att det kanske inte var så farligt, blodet gick att torka bort och Skalle-Per var inte död på riktigt.

Även äldre i publiken blev berörda, skrattade åt rövarnas gnabb, njöt av vackra sånger och kanske torkade förstulet bort en tår i Skalle-Pers dödsstund eller när Ronja försonades med sin pappa…

Johan Fagerudd regisserade alla skådespelare i Mattisskogen. 

Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. Det störde Lovis som låg där inne och skulle föda barn, och hon sa till Mattis: ”Skräm iväg grymvittrorna, så här blir tyst, annars hör jag inte vad jag sjunger!”

Det var nämligen så att Lovis sjöng när hon födde barn. Det gick lättare då, påstod hon, och ungen skulle troligen bli av en gladare sort, om den kom till jorden under sång.

Mattis tog sitt armborst och slängde iväg ett par pilar ut genom skottgluggen. ”Ge er iväg, vildvittror” skrek han. ”Jag ska ju ha barn nu i natt, begriper ni det, era maror!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s